Page 1 of 2

Obduction Loading Times?

PostPosted: Sun Oct 16, 2016 8:33 am
by wstrohm
My CPU runs at 3.4 GHz, RAM is 2166 MHz DDR4, storage is SSD. It takes 20 seconds from clicking the Obduction icon to reaching the options screen, and after clicking "Resume game" it takes 60 more seconds to the latest saved scene. I know Obduction is huge, but how do these numbers compare with other systems?

Just wondering if I have a problem or if this is about normal. Thanks for reading!

Re: Obduction Loading Times?

PostPosted: Sun Oct 16, 2016 9:28 am
by Robin
CPU -- i7-6700K 4.28 GHz (4 GHz Over-clocked by 7%) , RAM -- 32GB 3200 MHz DDR4, Samsung 850-EVO 500GB SSD, NVIDIA GeForce GTX 1080.

12.85 seconds to load to the Option Screen.
17.55 seconds to "Resume Game".

But of course, I built this system with the CYAN Obduction specifications, CAD and graphics work, and "future-proofing" as much as practical in mind. ;)

Re: Obduction Loading Times?

PostPosted: Sun Oct 16, 2016 1:02 pm
by Christian Walther
10 minutes to resume game on my MacBookPro8,2 (Core i7 2820QM 2.3 GHz, AMD Radeon HD 6750M 1 GB, 16 GB 1333 MHz DDR3, Seagate 5400rpm SATA-3 SSHD, Windows 7), which otherwise runs the game amazingly well, despite being 5.5 years old. Although I usually forget to plug in my headphones early enough, so that the game audio still comes out of the internal speakers even after I plug them in, which requires another restart – fortunately taking only 2 minutes to resume, apparently some stuff is still cached in RAM (or possibly in the (tiny) SSD portion of the HD, but I doubt it).

Re: Obduction Loading Times?

PostPosted: Sun Oct 16, 2016 5:52 pm
by wstrohm
Thanks for your replies. I have found recently that from "Resume Game" to recovered scene varies wildly depending on where in the game it resumes. So my "60 seconds" is only one data point and about a maximum I have seen. (Once, it only took about 30 seconds.)

Re: Obduction Loading Times?

PostPosted: Sun Oct 16, 2016 7:11 pm
by belford
Yes, it is true for everybody that loading surface-Hunrath takes longer than any other zone. (Underground-Hunrath is a separate zone, or maybe more than one.)

Re: Obduction Loading Times?

PostPosted: Wed Nov 02, 2016 2:35 pm
by BeigeAlert
Would be nice if there was a way to keep the game loaded in RAM at all times... for near instant load times... (I've got 32 GB memory)

Re: Obduction Loading Times?

PostPosted: Wed Nov 02, 2016 2:50 pm
by korovev
Like a RAM disk?

Re: Obduction Loading Times?

PostPosted: Fri Nov 04, 2016 8:47 am
by Twitch
How much RAM do you have? I found that 8gb wasn't quite enough, and made Obduction pagefault at every loading screen. Pagefaults slow things WAY down.

Re: Obduction Loading Times?

PostPosted: Fri Nov 11, 2016 4:13 pm
by BeigeAlert
I have 32 GB of ram (used to do VFX and video editing).

I use ImDisk to make a 16GB virtual drive, then use SteamMover to move the game between my SSD and the ram drive.

Loading times are FAST... however I noticed something... I think most of the "loading times" is actually just the silly ambassador seed animations. For example, when I cross between hunrath and kaptar via the trees (ie no ambassador seed used), the load times are no more than 1 second either way. However, when I use the ambassador seed, it's about 20 seconds (and I'm counting from the moment everything disintegrates to the moment it begins to reform).

The "loading times" are THE biggest issue this game has right now. If not even running the game straight from a ram disk isn't helping, there's some serious fixing needs doing.

Re: Obduction Loading Times?

PostPosted: Sat Nov 12, 2016 3:35 am
by Mac_Fife
The tree root areas are small sub-worlds that load relatively quickly so moving between them isn't really the same as using a seed swap device. You encounter get the main loading of the world only as you go up the tunnel from the root to the surface and you'll likely find this takes as long as seed swapping does.

Re: Obduction Loading Times?

PostPosted: Sat Nov 12, 2016 12:58 pm
by BeigeAlert
Yea I misspoke. Just played it again, and the loading times are a bit closer (seed machine vs entering world from tree).

Re: Obduction Loading Times?

PostPosted: Sat Nov 12, 2016 3:43 pm
by Mac_Fife
Just a thought here - 20 seconds is about how long a friend was reporting for loading Hunrath straight from the SSD (without any RAM drive), so maybe disk-binding isn't the limiting factor once you have an SSD. Maybe the game becomes CPU bound instead?

Re: Obduction Loading Times?

PostPosted: Sat Nov 12, 2016 6:42 pm
by wstrohm
I now no longer have to worry about loading times... Obduction just crashes with an Unreal4 Crash Report every time I attempt to launch it. (Mac Public Preview v 1.2.0.) Also, I see now that Cyan has lost both my username and my password on its support site. They "have no record of username" at all. Great. I guess they got tired of reading all my error submissions and decided to blow me off. Steam article says the Public Preview is now up to version 1.4.0, but I guess that must be just the Windows version, because there is no way to download v1.4.0 from my Steam account.

But hey, "Heaven" and "Valley" run great!

Re: Obduction Loading Times?

PostPosted: Mon Nov 14, 2016 11:47 am
by wstrohm
So for some reason I can now play Obduction for about 15 minutes before it crashes. Don't know why. Anyway, I just ordered a new EVGA nVidia GTX 1050 SC graphics card to replace my relatively new GTX 750 Ti. 4 GB RAM vs. my current 2 GB, and about 40% faster. We'll see if it makes a difference.

Re: Obduction Loading Times?

PostPosted: Tue Nov 15, 2016 5:36 pm
by Marten
For DeskPro, I'd just create a new account. I shouldn't be surprised that things are getting lost - their support site is way out of date, they have not updated it since 2014. Definitely do not use the same password on their support site that you use on any other website, anywhere... out of date software tends to be an easy target for hackers.

The Mac version is still a work in progress. Cyan has said that Obduction will not work correctly until Apple releases a "Metal API" update. Reference: https://www.kickstarter.com/projects/cy ... ts/1725790

Public Preview is up to version 1.4.1 now. You may be right, it might not apply to the Mac version, I'm not sure. But, I'm also not sure where you're looking in your Steam account. To select the Public Preview, you must find Obduction in your Steam Library, right click the entry, and select Properties. Then choose the "Betas" tab. You'll find the option for Public Preview there. If that's not updating to 1.4.x, then yeah, the Mac Preview must still be on 1.2. It's a bit confusing with the Mac version being called a "Preview", but there being separate normal and "Public Preview" options in Steam... sorry if I'm telling you something you already know.